Wanneer emelten bestrijden?

Wanneer emelten bestrijden?

De beste periode om de emelten te bestrijden is wanneer ze net uit hun eitjes zijn gekomen. De langpootmug larven dan namelijk op hun zwakst, hetgeen het makkelijker maakt om aan de emelten plaag een einde te laten komen. Zoals eerder genoemd, legt de langpootmug haar eitjes meestal aan het einde van de zomer: dat wil zeggen, rond eind juli, begin augustus. Het duurt ongeveer 2 weken voordat de eitjes uitkomen. Dat maakt deze periode – om precies te zijn, van augustus tot november – de perfecte tijd om de aaltjes uit te zetten. Een andere manier om te bepalen wanneer je emelten zou moeten bestrijden, is om goed op te letten of je langpootmuggen in de tuin ziet vliegen. Is dit het geval, zet de aaltjes dan twee weken na het zien van de eerste langpootmuggen in.

Bodemtempeeratuur bij inzet aaltjes

Houd er echter wel rekening mee dat de bodemtemperatuur minstens 14°C moet zijn, anders zullen de aaltjes sterven nog voor zij hun taak hebben volbracht.
Omdat emelten, net zoals vele andere soorten larven, een lange tijd in de grond aanwezig kunnen blijven, duurt het soms meerdere jaren om een populatie emelten volledig te laten verdwijnen. Het kan daarom zo zijn dat je de behandeling voor het bestrijden van emelten meerdere keren zal moeten toepassen om volledig van een plaag verlost te zijn. Maak je echter niet te snel zorgen: wanneer de behandeling adequaat en consequent wordt toegepast, zal de plaag emelten relatief eenvoudig en effectief bestreden moeten kunnen worden en, uiteindelijk, niet meer terug hoeven te keren.

schade door emeltem

Schade door emelten

Welke schade brengen de larven (emelten) van de langpootmug aan?

Wanneer moet je emelten bestrijden

Emelten larven langpootmug?

Emelten zijn larven van de langpootmuggen. Lees meer op de startpagina

Emelten bestrijden met aaltjes

Emelten bestrijden met aaltjes

De larven van de langpootmuggen zijn goed te bestrijden met aaltjes / nematoden

Aaltjes bestellen bij Groenestier.nl

Koningslaan 300

3524 HK Utrecht