Aaltjes tegen emelten

Emelten bestrijden met aaltjes

Emelten bestrijden kan gelukkig relatief eenvoudig zijn en tevens op een milieuvriendelijke wijze gedaan worden. Eén van de beschikbare natuurlijke bestrijdingswijzen is het inzetten van aaltjes. Aaltjes (ook wel nematoden genoemd) tegen emelten is in de meeste gevallen succesvol en een geliefde aanpak, omdat de aaltjes geen bedreiging voor het bodemleven in het gazon of grasveld vormen, maar wél een natuurlijke vijand van de emelten zijn. Als biologische tuinier kun je aaltjes dus gebruiken om emelten te bestrijden, zonder bang te zijn de bodem schade te doen. Lees verder om te leren hoe het inzetten van aaltjes kan helpen om van het emelten probleem af te komen.

Aaltjes / nematoden tegen emelten

De aaltjes die worden gebruikt om emelten te bestrijden, worden ook wel ‘nematoden’ genoemd. De Latijnse naam van nematoden is ‘Steinernema Carpocapsae‘. Nematoden worden ingezet voor het bestrijden van verschillende insecten, waaronder de nakomelingen van langpootmuggen. Nematoden zijn parasiterende aaltjes: minuscuul klein en voor het oog onzichtbaar. Omdat ze zo klein zijn, zijn ze in staat om de emelten binnen te dringen, waarna ze hun bacteriën in de langpootmug larve zullen verspreiden. Deze bacteriën vermenigvuldigen zich en infecteren de emelten, waarna zij zullen sterven. Dit gebeurt meestal rond de derde tot vijfde dag na het aanbrengen van de aaltjes en gaat ongeveer zes weken lang zo door. Wanneer alle emelten zijn gestorven, zullen de aaltjes ook vertrekken: hebben zij namelijk geen prooi meer, dan vertrekken ze uit de bodem.

Aaltjes houden van een vochtige bodem

Om hun taak te kunnen doen, moeten de aaltjes zich snel en gemakkelijk kunnen bewegen. Daarvoor moet de bodem vochtig en luchtig zijn. Gelukkig is dat in Nederland en België betreffende de meeste bodems het geval. Is jouw bodem dat toch niet? Dan kun je de bodem op de aaltjes voorbereiden door deze tot 10 centimeter diepte te perforeren. Je doet dit met speciaal gereedschap dat een ‘mestriek’ wordt genoemd. Zorg er daarnaast voor dat de bodem goed vochtig is door voor minstens een uur een sproeier op het gazon te zetten. Jouw grond zou nu klaar moeten zijn voor het aanbrengen van aaltjes.

Aaltjes kopen

Aaltjes koop je tegenwoordig snel en eenvoudig online: je kunt ze daarnaast vaak ook in winkels voor tuinierders vinden. In de verpakking zit een zakje met aaltjes en een gebruiksaanwijzing. Het is gelukkig niet lastig om de aaltjes aan te brengen. Je vult hiervoor een gieter met lauwwarm water, waaraan je de aaltjes toevoegt. Zorg dat je het water en de aaltjes goed mengt, alvorens je de gieter leeggiet over de met emelten geïnfecteerde plekken in het gazon. Je gebruikt hierbij ongeveer 0,5 miljoen aaltjes per vierkante meter, maar hoeft niet bang te zijn dat je de aaltjes overdoseert: dit is namelijk niet mogelijk. Te weinig aaltjes aanbrengen, daarentegen wel! Zorg voor een effectieve aanpak dus dat je altijd 0,5 miljoen aaltjes per vierkante meter gebruikt. In de meeste gevallen bevat een verpakking 25 tot 125 miljoen aaltjes. Let er dus goed op dat je met voldoende aaltjes werkt en bestel een extra pakket indien nodig.

Houdt de grond 6 weken vochtig

Om jezelf te verzekeren van een effectieve aanpak, is het aan te raden om de bodem gedurende zes weken na het aanbrengen van de aaltjes goed vochtig te houden. Dagelijks het gazon voor een halfuur sproeien is voldoende om de aaltjes actief te houden.

schade door emeltem

Schade door emelten

Welke schade brengen de larven (emelten) van de langpootmug aan?

Wanneer moet je emelten bestrijden

Wanneer emelten bestrijden?

Emelten zijn goed te bestrijden, maar de timimng is erg belangrijk. Lees verder

Emelten bestrijden met aaltjes

Wat zijn emelten?

Emelten zijn larven van de langpootmug en zorgen voor schade. Lees verder

Aaltjes bestellen bij Groenestier.nl

Koningslaan 300

3524 HK Utrecht